Stephanie Fjeldsø Fischer – Forfatter

Hvordan bliver en forside til? – Kom med bagom processenNoget af det jeg var allermest spændt på, i forhold til forvandlingen fra worddokument til bog, var forsidens tilblivelse. Hvordan foregår det? Hvor meget indflydelse har man som forfatter? Og hvordan laver man i det hele taget en forside, der passer til historien, men uden at afsløre noget?

Det er alt sammen noget, jeg vil fortælle meget mere om i dag. I den anledning har jeg også inviteret fantastiske Betina Drews indenfor. Hun er grafikeren bag forsiden til Aftryk.

Synstolkning i bunden af indlægget.

Er den ikke smuk? Jeg er i hvert fald ovenud lykkelig for den.

Hvordan foregår tilblivelsesprocessen og hvor meget indflydelse havde jeg?

Min skønne redaktør og jeg begyndte allerede at udveksle ideer, få dage efter jeg havde fået Aftryk tilbage til første runde af redigeringen.

Fra jeg underskrev kontrakten, og til jeg fik Aftryk tilbage fra redaktøren, tænkte jeg dagligt på forsiden. Jeg havde ikke nogle konkrete ideer til billeder eller symboler, men jeg havde alligevel nogle ting eller følelser, jeg gerne ville have frem. Blandt andet ville jeg gerne, at der på en eller anden måde blev vist, at der er to verdener, men at de stadig hænger sammen. Og selvom det er en realistisk ungdomsbog, måtte der godt være et lille drys af magi.

Nogle uger senere vendte grafikeren tilbage med første udkast. Jeg var så spændt, at jeg næsten ikke turde åbne mailen. Min historie var pludselig et skridt nærmere mod at blive forvandlet til en rigtig bog.

Efter lidt feedback fra både forlaget og jeg, endte vi til sidst med denne perfekte forside. Og gennem hele processen følte jeg mig hørt. Det er virkelig fedt. Jeg havde nu heller ikke forestillet mig andet, men når man aldrig har prøvet det før, og heller ikke har hørt om processen fra andre forfattere, ved man det jo reelt ikke.

Men samme uvished behøver du ikke sidde med. Jeg kan ikke gå i detaljer med redigeringsprocessen, men nu kender du i hvert fald den overordnede del af processen.

Hvordan omsætter grafikeren så de løse idéer til en færdig forside?

Jeg har som sagt inviteret Betina Drews med indenfor, så hun kan fortælle lidt om, hvordan hun arbejder.

Her er, hvad hun har skrevet:

 1. Bogens størrelse og input fra forfatter og forlag, om indholdet, universet, scener eller personer. Evt. ønsker til farver og fonte.
 2. Jeg laver skitser og skriver stikord til de ønsker, der er givet og lever mig ind i det univers, der skal visualiseres.
 3. Jeg layouter ud fra de givne ønsker, og her opstår der altid nye idéer.
  Det er her jeg opdager andre ting, der vil kunne visualisere det univers. Tit ønskes der mange elementer på forsiden. Men få elementer på forsiden virker altid stærkest. Men det er vigtigt for mig at vise hvad der rent visuelt fungerer. En vigtig proces for at nå ind til essensen. Kill your darlings 😉
 4. Jeg ser på coveret som et lærred, hvor beskueren skal have lov til at fordybe sig og digte videre. Derfor holder jeg også mest af at finde en balance, mellem at bekrive universet men ikke fortælle hele historien, billedet skal give beskueren lyst til selv at gå på opdagelse i fortællingen. Jeg arbejder mig frem både digitalt og i hånden, der bliver scannet, købt billeder og billedredigeret. Her styres farver og kontraster. Fonte bliver afprøvet. Mine vigtigste redskaber er blyant, pensel, blæk, vandfarve. Scanneren, Photoshop, Illustrator og Indesign.
 5. Forslagene, typisk 2-3, bliver fremlagt for forlag/forfatter.
 6. Viderebearbejdelse af den valgte udgave. Detaljer rettes, så det hele passer til forfatter og forlags ønsker, det kan være farver der skal tones/ændres eller fonte, der skal ses på anden vis.
 7. Der laves en e-bogsforside af den endelige.
 8. Forlaget vender tilbage med bagsidetekst, forfatterinfo og fotografi. Og det færdige omslag sættes op og gøres klar til korrekturgang.
 9. Den endelige fil gøres klar til tryk.

Og med de ord …

… vil jeg sige tak fordi du læser med, og jeg håber, du kunne bruge indlægget.

Er der noget specifikt, du gerne vil læse om næste gang? Så send mig en mail, eller fang mig på Facebook eller Instagram.

[Synstolkning: Et stort billede af AFTRYKs forside. Øverst står der ‘Stephanie Fjeldsø Fischer’ med gul, og lige nedenunder står der ‘AFTRYK’ med store, hvide bogstaver. I bunden sidder en pige i en kørestol. Hun sidder med ryggen til, men man kan se at hun sidder med en bog. Over pigen skyder blade op, som breder sig og ender med at fylde det øverste af forsiden. Inde i bladene er en galakse i blå og lilla nuancer.]

Lad mig høre hvad du har på hjerte