Stephanie Fjeldsø Fischer – Forfatter

Få mere tid og overskud til at skrive i din hverdag med disse 3 tipsJeg hører tit andre forfattere og forfatterspirer sige at de ikke har tid til at skrive. De har arbejde, mand, børn, kæledyr, hus, veninder(indsæt selv flere ting), som skal passes, og om aftenen er de for trætte.

Jeg indrømmer også gerne at jeg indimellem kigger på nogle af de forfattere der udkommer med en ny bog om året og tænker: “Hvordan i alverden kan det lade sig gøre?”

Nu har jeg så også en ekstra udfordring i og med at jeg kun kan skrive ved hjælp af et virtuelt tastatur. På en virkelig god dag – som ikke er særlig tit – kan jeg skrive 300 ord i timen.

Se hvordan det fungerer lige her.

Men på trods af udfordringerne får jeg skrevet og bliver udgivet. Det er ikke fordi jeg har flere timer i døgnet, eller en superkræft der giver mig mere energi. På grund af min muskelsvind har jeg mindre energi end ‘raske’ og alting tager længere tid.

Hvordan får jeg mere tid til at skrive?

Dét vil jeg give mine 3 bud på i denne blogpost. For uanset hvem du er og hvordan dit liv hænger sammen, så er det muligt at give dig selv forfattertid.

1 – Sammenlign ikke dig selv med andre

At fokusere på tiden og sammenligne din proces og fremskridt med andres, kan hurtigt blive ødelæggende for din lyst og kreativitet.

Det er ikke en konkurrence om hvem der kan skrive flest bøger. Og vil du ikke hellere skrive 1 fantastisk bog hver 5. år, som bliver udgivet, end 5 bøger på 5 år som bare ender på en støvet harddisk?

Hvis jeg sammenlignede min indsats på 300 ord med min forfatterkollega der uden problemer kan skrive 1.000 ord på den samme tid, så ser det ikke godt ud. Overhovedet ikke. Men hvis jeg i stedet ser på mine egne fremskridt, kan jeg se at jeg, samlet set, har skrevet 900 ord i dag(I modsætning til de sidste 3 dage, hvor jeg ikke har skrevet noget). De 900 ord er godt nok fordelt over det meste af dagen, men det er fordi jeg har brug for mange pauser. Og det er okay. Det vigtigste er at jeg har fået skrevet. Det tager den tid det tager.

2 – Skriv hver dag

Det har du måske allerede hørt en milliard gange, men det er fordi der er noget om snakken.

Da jeg gik på Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, fik vi at vide at vi skulle skrive 20 minutter om dagen. Det er lige meget om det er på din roman, novelle, blog eller hvad du nu skriver på. Det vigtigste er at du får skrevet.

For det første er det god træning. Du bliver ikke en bedre forfatter af ikke at skrive. For det andet er det sværere at komme i gang, hvis det er længe siden du har været i kontakt med dit manuskript. Det er let at miste følingen med historien, og pludselig ender den også på en støvet harddisk.

Og ved du hvad?

Det tæller også at brainstorme på historien eller opbygge dine karakterer. Bare du får gang i kreativiteten.

Så afsæt 20 minutter dagligt til at få skrevet. Det kan være under morgenkaffen, i bussen/toget, i frokostpausen, før sengetid eller hvornår det nu passer ind.

Min energi svinger rigtig meget, og der er dage hvor jeg måske slet ikke får skrevet, men så bliver jeg i stedet inspireret af andre ting og det sætter underbevidstheden i gang. Så næste gang jeg sætter mig til tasterne, vil ideerne strømme ud.

3 – Husk at belønne dig selv

Det gælder både ved de store ting som at du er blevet færdig med dit manuskript eller du har fået kontrakt på et forlag. Men det er også vigtigt at fejre de små delmål.

Jeg sætter gerne flere delmål som skriv 100 ord eller skriv en halv time uden at gå på Facebook. Mine mål afhænger af hvordan jeg har det den pågældende dag.

Hver gang jeg når et mål får jeg en belønning. Det kan være alt fra et glas kakao til 10 minutter på Facebook, se et afsnit af min serie, eller måske en film. Og hvis jeg har nået et lidt større mål, kan belønningen være en tur på café, i biografen eller at jeg må købe noget til mig selv.

Det vigtigste er bare at du husker at belønne dig selv. Det er hårdt at være forfatter, og der er lang vej fra idé til færdig bog.

Hvordan giver det mere tid og overskud?

Når først du kommer ind i en god rutine med de 20 minutters forfattertid, vil du opleve at tiden flyver. Og lige pludselig er der gået en time. Måske du endda ender med at sætte specifikke dage eller tidspunkter af til at skrive.

Og når du ikke længere konkurrerer mod andre, men i stedet belønner dig selv for det du når, så vokser overskuddet.

Det handler om at komme ind i en god rutine. Med tiden vil skrivningen være det der giver dig overskud i en travl hverdag. Sådan har jeg det i hvert fald.

Kunne du bruge mine råd?

Det håber jeg i hvert fald.

Jeg vil rigtig gerne høre fra dig, så skriv gerne en kommentar med hvad du tænker. Har du flere råd vil jeg også gerne høre dem.

Du er også meget velkommen til at dele mit blogindlæg.

Tak fordi du læser med.

Vil du være blandt de første til at høre fra mig, når der er spændende nyheder? Og kunne du tænke dig min science fiction novelle ‘Skrevet i blodet’? Så skriv dig op her.

Lad mig høre hvad du har på hjerte