Stephanie Fjeldsø Fischer – Forfatter

Findes skriveblokeringer?Hvad er en skriveblokering? Er det når computeren pludselig lukker ned og siger: ”Du har opbrugt din skrivetid.”? Er det når dine fingre holder op med at virke? Eller er det når du helt glemmer hvordan man sammensætter en sætning?

Jeg tror ikke på skriveblokeringer. Det har jeg aldrig gjort. Men jeg tror til gengæld på at nogle perioder er sværere end andre. Og jeg vil gerne indrømme, at det sommetider kan føles som om, jeg ikke kommer nogen vegne, men jeg vil ikke kalde det en blokering.

 

Hvorfor ikke det, Stephanie?

Jo, for det første fordi ’blokering’ er et meget negativt ord. Jeg vil hellere bruge ordet ’udfordring’, netop fordi det er noget man kan arbejde med og komme over. For det andet føler jeg at brugen af ’jeg har en skriveblokering, så jeg får ikke skrevet,’ er gået hen og blevet en dårlig undskyldning. Den blokering eller udfordring forsvinder ikke, når man bare giver sig til at stene Netflix.

Jeg har mange gange siddet med følelsen af, at det jeg skriver, ikke er godt nok. Jeg føler mig bombet af ideer, der skifter retning hvert femte minut. Jeg får dårlig samvittighed over hvor lidt jeg får skrevet. Og så bliver Netflix eller shopping pludselig langt mere interessant.

Men frygt ikke. Der findes en vej tilbage på sporet. Det kræver faktisk kun én ting: At du beslutter dig for at gøre noget ved det. Jeg ved, det er lettere sagt end gjort, men den eneste der kan ændre noget, er dig selv.

 

Hvordan?

Først og fremmest er det super vigtigt, at du siger til dig selv, at det er okay, at du har denne udfordring.

Dernæst skal du blive ved med at skrive. Enten fortsæt på dit nuværende projekt – uden at hænge dig i fejlene – eller start noget andet. Det vigtigste er bare at du ikke går i stå. En god øvelse kan for eksempel være, at du sætter et ur til ti minutter og så skal du skrive uden at stoppe op. Og hvis du ikke ved, hvad du skal skrive, så skriv dét. Tænk ikke på grammatik eller sammenhæng. Det er ikke vigtigt. Efterfølgende kan du læse det igennem og se om noget kan bruges. Og hvis der er nogle sætninger du finder interessante, så prøv at skriv videre på dem.

Tiden er også en rigtig vigtig faktor. Sørg for at tage dig tid til at skrive. Lav en form for rutine, som jeg blandt andet fortalte om for 2 uger siden. Eller sæt dig et realistisk mål. Jeg plejer, at skrive mindst en time dagligt – enten på min fantasy roman eller et indlæg til bloggen. Samtidig er det også vigtigt at du husker at belønne dig selv, når du har nået dit mål.

En anden ting jeg også synes er vigtig, er at gøre det klart overfor sig selv, hvilken motivation der ligger bag at skrive teksten. Er det for at tilfredsstille den kritiske læser? Er det for at underholde din kæreste? Eller er fordi DU har noget på hjertet? Jeg skriver af sidstnævnte årsag, og fordi jeg tror på, at jeg kan bidrage med en god og spændende oplevelse for mine læsere.

 

Hvad gør du, for at holde ”blokeringen” i skak? Og hvad er din motivation for at skrive? Kommenter gerne, så vi kan få en lille debat. Det er altid dejligt, at høre jeres tanker.

Har du spørgsmål, så stil dem endelig. Vil gøre mit bedste for at hjælpe 🙂

Lad mig høre hvad du har på hjerte