Stephanie Fjeldsø Fischer – Forfatter

Skift genreDa jeg startede med at skrive, for efterhånden mange år siden, skrev jeg udelukkende realistiske noveller. Og jeg læste mest fantasy. For næsten 4 år siden dukkede en idé op til en fantasy roman, som hurtigt udviklede sig til en hel serie. Siden da har jeg skiftevis kastet mig ud i non-fiktion, digte, blogs, mere fantasy, lidt science fiction og horror. Sidstnævnte kan jeg endnu ikke finde ud af, men det kommer en dag.

Mange forfattere bliver hurtigt stemplet som krimiforfatter, fantasyforfatter osv. Det er selvfølgelig også fint, hvis det er sådan man ønsker at blive omtalt. Jeg er udgivet med både realisme og selvbiografisk og håber at kunne tilføje fantasy til listen en dag. Jeg kan ikke sige, jeg er én slags forfatter, og det er helt okay. Jeg har det bedst med at være fri.

Da jeg gik på Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, blev vi udfordret i mange forskellige genrer. I starten syntes jeg, det var svært og sommetider vildt irriterende. Hvad skulle det til for? Jeg skrev fantasy, ikke poesi.

Nu kan jeg sagtens se hvad meningen var. For det første er det sundt at bevæge sig ud af sin komfortzone engang imellem. Man kommer aldrig videre, hvis man ikke prøver noget nyt. For det andet handler det om at blive udfordret og udvikle sig. Lege med nye teknikker. Eksperimenterer. Blande genrer. Blive inspireret.

Jeg har aldrig været særlig poetisk, men med et par års træning lykkedes det mig at vinde en konkurrence der hedder ”Månedens digt”. Det var ret fedt, og digtet blev varmt modtaget af publikum.

Personligt kan jeg kun skrive digte, når jeg har en følelse der skal ud. Jeg kan ikke bare sætte mig og så kommer de flyvende. Det kan jeg til gengæld med noveller og romaner. Det ligger så naturligt i mig. Selvfølgelig kommer det an på genren, men ordene har sjældent problemer med at finde ud gennem fingrene.

Hvis du har tid, lyst og mod på det, synes jeg du skal prøve at udfordrer dig selv ved at skifte genre. Det behøver ikke være en længere tekst. Leg med de rammer genren giver dig, og når du er inde i det, så bryd dem. Der kommer ikke en dansklærer efter dig og siger: ”Det kan man ikke.” Du er forfatteren, så du bestemmer. Ja, læseren bliver måske altid lige begejstret for diverse kontraktbrud, men i første omgang er det jo også bare træning. En dag kan du så kaste dig ud i at overbevise læserne om, at din historie er fantastisk, selvom den bryder samtlige rammer.

 

Jeg håber, du har fået noget ud af denne uges tip, og som altid vil jeg rigtig gerne høre din mening.

Lad mig høre hvad du har på hjerte