Stephanie Fjeldsø Fischer – Forfatter

Skriverutiner – 4 tips til variationVi ved alle hvor meget rutiner præger hverdagen. Det kan være små ting som at have et glas vand til at stå på natbordet, eller at det første du indtager om morgenen er kaffe. Det kan også være større ting som at møde på arbejde, hvem der tager opvasken og hvem der henter Amalia fra børnehaven. Og hvornår har du forfattertid?

Sidste gang skrev jeg, at for at få skrivetid skal du gøre det til en fast og sund rutine. På den måde sikrer du dig, at du får skrevet.

Men som mange også ved, har rutiner en tendens til at blive kedelige. Jeg siger ikke, det gælder alle rutinerne, for jeg er selv en af dem der har brug for struktur og rutiner, for at hænge sammen. Men, sommetider kan lidt variation i ny og næ give kreativiteten nyt liv.

Lad os tage udgangspunkt i mine sædvanlige rutiner i en god periode, og hvor jeg ikke er optaget af foredrag osv. Jeg skriver 2-3 timer om eftermiddagen og det samme om aftenen. Det lyder måske af meget, men jeg synes det giver et godt flow. Det er også vigtigt at huske, at jeg gennemsnitlig kun kan skrive 300 ord i timen, så det er ikke fordi jeg producerer en roman på ingen tid. Men jeg når til gengæld at tænke over det, jeg skriver.

Min rutine kan i perioder frastøde mig, fordi det er så ensformigt, og jeg føler ikke, at jeg kommer nogen vegne. For et halvt år siden skrev jeg 10-12 timer om dagen i mange uger, da jeg skulle aflevere min roman som afgangsværk på Forfatterlinjen. Efterfølgende kunne jeg simpelthen ikke finde tilbage i en god rutine. Jeg har heldigvis lært nu, hvordan jeg forebygger den slags problemer, og det vil jeg rigtig gerne dele med dig.

1 – Når du føler at inspirationen er fraværende, så gå en tur for at klare tankerne. Du kan også fast gå en kort tur, inden du sætter dig til at skrive. Og hav en notesbog eller andet med ud, så du skrive alle ideer og indtryk ned. Det vil jo være træls at glemme dem.

2 – Sæt dig udenfor og skriv. Mærk den friske luft. Sug nye indtryk til dig. Alternativet kan du også skrive på biblioteket. Stemningen der er magisk.

3 – Du har sikkert hørt det utallige gange, men jeg skriver det alligevel. Læs, læs, læs! Det er rigtig godt at læse, for det booster kreativiteten og man kan altid lære noget nyt. Enten om verdensopbyggelse, plot, sprog eller andet. Man kan aldrig læse for meget.

4 – Få dig en skrivebuddie. At få feedback og snakke med en eller flere om sin tekst, er en fantastisk måde at arbejde med sin historie på. Det giver mulighed for at se tingene fra en anden vinkel og man kan få mange nye ideér. Desuden føler man sig ikke så alene.

 

Har du flere tips, vil jeg elske at høre dem. Jeg vil også blive rigtig glad for at høre din mening om mit indlæg. Skriv også endelig hvis der er nogle specifikke emner du gerne vil høre mere om.

2 Replies to “Skriverutiner – 4 tips til variation”

  1. Hej Stephanie

    Lige det råd jeg havde brug for 🙂 Elsker også at bruge naturen som et pusterum eller til at få nye ideer.

    Mvh.

    Mimi K

Lad mig høre hvad du har på hjerte